sroturi

Material furajer provenit din resturile de seminte ramase dupa extragerea uleiului, cu continut bogat in proteine si saruri minerale.

SROTUL DE SOIA

In procesul de extractie, boabe soia este supus unui tratament termic, care distruge factorii inhibitori si ridica valoarea biologica a proteinei la srot.
Datorita continutului redus in celuloza bruta, srotul de soia are o digestibilitate ridicata.
Ca valoare furajera se situaza pe primul loc si se poate folosi la toate speciile si categoriile de animale.

SROTUL DE FLOAREA-SOARELUI

Atat valoarea nutritiva cat si utilizarea srotului de floarea-soarelui sunt influentate de continutul coji, adica a celulozei, care poate sa fie intre 12-20%.
Srotul este bogat in proteine, saruri minerale (fier, fosfor, cobalt, cupru), vitamina E si B, metionina, si lizina.
Este utilizat ca hrana pentru animale si ca ingredient in furajele combinate. Este unul din compusii de baza in realizarea nutreturilor concentrate din hrana vacilor, din cauza caruia creste continutul de grasime din lapte.

SROTUL DE RAPITA

Fata de srotul de floarea-soarelui are un continut mai ridicat de proteina (35-42%), glucide si saruri minerale, si un continut mai redus de celuloza, cu valoare furajera mare.